torstai 19. maaliskuuta 2009

KOLMANNEKSI PAHINTA,MITÄ YLIOPISTOILLE ON TAPAHTUNUT

Kolmanneksi pahinta, mitä yliopistoillemme ja tieteellemme on tapahtunut, on hallituksen esitys yliopistolaiksi.

Toiseksi pahinta, mitä yliopistoillemme ja tieteellemme on tapahtunut, on silloisen ainoan yliopistomme tuhoutuminen Turun palossa 4.9.1827.

Yliopisto toipui Turun palosta, toki hitaasti mutta kumminkin. Toivoa on yhä myös yliopistolakiehdotuksen suhteen - siispä toivotalkoisiin yliopistojen pelastamiseksi!

Toivomme on sivistysvaliokunnassa. Koko lakiesitys ei tietenkään siellä raukea tai mene aikalisälle. Sensijaan saatetaan saada jokunen yksittäismuutos, ehkä jossakin tärkeässäkin kohdassa. Tosin hallituspuolueiden kansanedustajat useimmiten pitäytyvät tiukasti (enemmistö)hallituksensa esityksiin, muttei suinkaan aina. Vasta joku viikko sitten Thorsin ulkomaalaislakiehdotus perattiin valiokunnassa uuteen uskoon (ja niin olikin hyvä).

Olin eilen "Vanhalla" kuuntelemassa, kun opiskelijoiden kollektiivi tenttasi paneelissa sivistysvaliokuntaa (paikalla aluksi 8, enimmän aikaa 6 jäsentä). Opiskelijajärjestöjen yhteinen 10 kohdan muutoslista oli erinomainen. Oppositio ja vihreäkin edustaja näyttivät punaista valoa hallituksen esityksen monille kohdille. Toivottavasti Rkp:kin maksaa Thorsin kohtelusta "potut pottuina" Virkkuselle.

Paneelissa sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Vahasalo (kok.) argumentoi, että ei se ulkopuolisten enemmistövalta yliopistohallituksessa voi olla niin paha asia, kun kerran yliopistoväki itse kollegionsa kautta valitsee nuo ulkopuoliset.

Kysytäänpä Vahasalolta: miten olisi, jos kokoomuksen puoluehallituksen vastaava enemmistö olisi valittava kokoomuksen ulkopuolisista, siis jäsenkirjattomista? Ei kai se haittaisi kokoomusta, jos kokoomuksen puoluevaltuusto saa valita kaikki nuo ulkopuoliset? Eihän haittaisi? Saisi puoluehallituskin ulkopuolista asiantuntemusta, ideatykkejä, virtaa ja laajempaa näkemystä.

Ai niin, vielä lopuksi. Mikä sitten on se kaikkein pahin asia yliopistoillemme ja tieteellemme? Se olisi yliopistolakiehdotuksen hyväksyminen sellaisenaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti