maanantai 13. huhtikuuta 2009

TELEVISIO - KANSANEDUSTAJIEN PIKALEIPOMO

Television verraton mahti uusien poliittisten tähtien pikasynnytyksissä ei ole uutinen. Vaikka olit eilen täysin tuntematon, olet huomenna kansanedustaja, jos sinulla on tänään positiivista jatkuvaa TV-julkisuutta, jossa sinun vahva puolesi tulee kaikille "TV:stä tutuksi".

Tämä vanha totuus on viime aikoinakin tullut monesti mieleen. Otetaanpa vaikka tohtori Kiminkinen, leppoisan rento ja (vähän liiankin?) puhelias lääkäri-kansanmies Suomen sydänmaaseudulta. Jos eduskuntavaalit olisivat huomenna, hän olisi varma kansanedustaja. Ja siitä puolueesta, jonka hän suvaitsisi valita häntä kosiskelevien lukuisten puolueiden joukosta.

Kiminkisen ongelma tosin on, että vaalit ovat vasta kahden vuoden päässä. Jos hänen TV-ohjelmansa loppuun yli vuoden ennen vaaleja, läpimeno ei enää ole varmaa. Ajatelkaapa curling-hurmassa eduskuntaan noussutta Uusipaavalniemeä: hänen TV-ajoituksensa oli 2007-eduskuntavaaleihin nähden täydellinen. Jos aikaväliä curling-hopean ja eduskuntavaalien välillä olisi ollut pari vuotta, hän ei istuisi jakarandatuolilla.

Toinen esimerkki: kosovolaislähtöinen nuori ja nätti (jopa blondi) Fatbarde Hetemaj, joka kerralla löi itsensä läpi äskettäisessä kolmen presidentin TV-keskustelussa. (Anteeksi, jos etunimi tuli näin alussa vielä väärin kirjoitetuksi!)

Tuo TV-keskustelu ja sitä seurannut muu julkisuus ovat luoneet hänelle "kiminkisen" tilanteen: jos eduskuntavaalit olisivat huomenna, läpimeno olisi varma. Siitäkin huolimatta, että nuori nainen oli presidenttikeskustelussa epäkohteliaan itsekeskeinen eli puhui paljon yli suomalaiselle sopivan määrän ... nuori Lenita?

Kiminkisen ja F.Hetemajn kunniaksi on sanottava, että kumpikaan ei ole ex-huippu-urheilija. Tuon ryhmän kansanedustajakelvottomuus on julkinen salaisuus, erinomaisena poikkeuksenaan Antti Kalliomäki.

Kiminkisen kunniaksi on lisäksi sanottava, että hän ei ole nuori eikä varsinaisesti kai nättikään. Saman uskaltanee sanoa viimeisimmästä TV-superjulkkiksesta eli kelpo Timo Soinista.

Soini on ainakin parissa äskettäisessä TV-ohjelmassa kerännyt niin kovat pisteet entisten monien politiikka-ansioittensa päälle, että eilinen TV-gallup (12.4.09) osoitti hänet kansan keskuudessa ylivoimaisesti tunnetuimmaksi EU-vaaliehdokkaaksi. Esim. kymmenkertainen tunnettuisuus Anneli Jäätteenmäkeen nähden. Hyvä, Timo!

TV-epäjulkkiksena nurisen tykönäni: tätäkö on oikea demokratia? Siis että TV toimii omien epädemokraattisten valintojensa mukaan kansanedustajien pikaleipomona. No, on tämä suomalainen TV-demokratia silti kymmenen kertaa parempi kuin USA:n, jossa voit suurella rahalla ostaa haluamasi määrän myönteistä TV-julkisuutta. Ja sata kertaa parempi kuin pohjoiskorealainen poliittisen julkisuuden järjestelmä ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti