perjantai 17. huhtikuuta 2009

TAMPEREEN YLIOPISTON SURKEA VIRHE

Media kertoi juuri, että Tampereen yliopistolla meni sisu kaulaan. Olivat vuokranneet viereisiä salejaan kahden keskenään eriseuraisen järjestön tilaisuuksille. Ensin järjestölle, joka suhtautuu Venäjään hyvin kriittisesti, sitten toiselle ryhmälle, itseään venäläisystävällisinä pitäville natshi-henkisille. Jälkimmäisten tilaisuus oli tarkoitettu välittömäksi vastavedoksi ensin ehtineelle.

Yliopiston johto alkoi pelätä näiden kahden erihenkisen ryhmän välistä mellakointia ja peruutti molemmat tilaisuudet. Oikea ratkaisu olisi ollut peruuttaa jälkimmäinen tilaisuus. Onhan yleinen periaate - sekä lakiperiaate että muutenkin - että ensiksi tehty varaus on etusijalla, jos molempia ei voida haitatta toteuttaa.

Virheellään Tampereen yliopisto tuli myöntäneeksi sekä periaatteellisen että käytännöllisen veto-oikeuden eli kielto-oikeuden jokaiselle ryhmälle, joka ei pidä jostakin toisesta ryhmästä.

Esimerkki juuri sanotusta: jos vaikkapa Suomi-Venäjä-ystävyysseura haluaisi järjestää jonkin tilaisuuden paikassa A, niin joku hurmahenkinen "Vihaa Venäjää"-ryhmä voi estää sen ilmoittamalla järjestävänsä samaan aikaan ja samaan/viereiseen paikkaan oman propagandatilaisuuden. Näin se menee Tampereen yliopiston omaksumalla linjalla.

Tampereen yliopiston kannanotossa on lisäksi aistittavissa kaikuja jo menneeksi luullulta rähmälläänolon ja omaehtoisen itsesensuurin kaudelta. Tuskinpa yliopiston reaktio olisi ollut sama, jos ensimmäinen salin varaaja olisi ollut esim. "Ruotsin suomalaisten kielisorto lopetettava"-järjestö ja jälkimmäinen varaaja olisi ollut "Ruotsin ystävät - Sveriges vänner".

Mitähän Venäjän viralliset edustajat ajattelevat uuden fanikerhonsa toiminnasta? Lienevät huolissaan. Aiheuttaahan fanikerho mekkaloineen Venäjälle ja venäläisyydelle niin paljon bad will'iä suomalaisten enemmistön silmissä, että sen korjaaminen ei ole helppoa. Vanhan venäläisvastaisuutemme sammumisesta ei ole toivoa, niin kauan kuin tuollaiset poppoot heittävät uusia sytykkeitä hiipumassa olleeseen nuotioon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti